Tietoa Pukinmäestä

3424

Pukinmäen kaupunginosa Helsingissä

Pukinmäki on tiivis asuntoalue, jossa kerrostalot sekä vanhat ja uudet omakoti- ja rivitalot muodostavat vaihtelevan ympäristön. Ensimmäiset kerrostalot rakennettiin 1960-luvulla, mutta pääosin alue on rakennettu 1970- ja 1980-luvulla. Asukkaita Pukinmäessä on 8 273 (2011).

Uutta asuntorakentamista 2000-luvun alkuvuosina ei ole ollut nimeksikään rakennustonttipulan vuoksi. Helsingin kaupungin väestöennusteen mukaan asumisväljyys lisääntyy kun lähivuosina arvioidaan liki 100 asukkaan vähennystä vuosittain. Maa-alasta kolmanneksen vie asuminen, ja toisen kolmanneksen viheralueet. Tunnetuin luontoalue Pukinmäessä on Vantaanjoki, ja siihen kuuluu rantapuisto ja uimaranta. Puistoja alueella on yhteensä 13 hehtaaria, metsää 47 hehtaaria.

Pukinmäen aseman tuntumaan palstoitettiin jo 1910-luvulla omakotialue, joka on kokenut huomattavia muutoksia. Samanlaista kehitystä tapahtui kun Kehätien pohjoispuolinen huvila-alue muuttui kerrostalovaltaiseksi. Historiallisesti Pukinmäki kuuluu Helsingin pitäjän vanhimpiin kyliin aina varhaiselta keskiajalta saakka.

Pukinmäen kartano on alueen vuosisataisen asutuksen perintöä. Pukinmäki liitettiin Helsinkiin vuonna 1946. Kehätien liikennejärjestelyt ovat muokanneet Pukinmäen ympäristöä tuntuvasti. Väylä katkaisee kaupunginosan, mutta jo aikaisemminkin se oli pirstoutunut junaradan vuoksi. Toisaalta taas rautatie ja Kehätie mahdollistavat nopeat liikenneyhteydet joka suuntaan pääkaupunkiseudulle; junalla pääsee 12 minuutissa keskustaan, ruuhka-aikoina 7 minuutin vuorovälein. 

http://www.hsl.fi/FI/matkustajanopas/liityntapysakointi/Sivut/pukinmaki.aspx

http://www.vr.fi/fi/index/aikataulut/lahiliikenteen_aikataulut.html

Kehätien pohjoispuolella asuu suurin osa pukinmäkeläisistä. 1990-luvulla valmistuneen Pukinmäen kolmion alueella on runsas tuhatkunta asukasta sekä toimitiloja. Radan eteläpuolinen, Vantaanjokeen rajoittuva Savelan alue rakennettiin 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla, ja siellä asuu pari tuhatta asukasta. Savela kuuluu hallinnollisesti Pukinmäen kaupunginosaan.

Väestön sosio-ekonominen asema Pukinmäessä on hyvin lähellä Helsingin keskiarvoa, joskin lasten osuus väestöstä on jonkin verran keskimääräistä korkeampi. Päiväkoteja on 7, kaksi ala-asteen koulua ja yksi yläasteen koulu.

Pukinmäen aseman tuntumassa on keskeisimmät kaupan palvelut, ja asioimisetäisyys on kohtuullinen, onhan Pukinmäen kokonaispinta-ala vain 1.91 neliökilometriä. Postikonttori on vaihtunut asiamiespostiksi vuonna 2006. Pukinmäessä ei ole omaa kirkkoa, vaan seurakuntaelämän keskus on pieni seurakuntakoti Säterinportissa. Seurakunnan Porttikahvilan ja kirpputorin osoite on Säterinportti 1 A, ja toimintaa on myös Pajassa (askartelutila) Säterinportti 3 E. Seurakunnasta lisää:
http://www.helsinginseurakunnat.fi/seurakunnat/malmi.html