Pukinmäen arvorakennusten tulevaisuus

1086


* Perustettu 1978 *


Helsingin kaupunginhallitukselle


Pukinmäen arvorakennusten tulevaisuus

Kaupunginhallituksessa käsiteltiin 1.3.2021 muun muassa Päiväkoti Nuotin uudisrakennuksen hankesuunnitelmaa Pukinmäen kaupunginosassa. Pidämme hyvänä sitä, että paikkakunnan lasten päiväkotitarpeesta huolehditaan.

Täällä muistetaan vielä hyvin millaisella innolla ns. lastenkylä kohosi 1980-luvulla Erkki Melartinintien varrelle. Uudisrakennukset tarjosivat silloin kipeästi kaivattuja lisätiloja koululaisille ja myös päiväkotilapsille. Päiväkotikäyttöön tulivat myös Villa Öllerin ja Villa Björkbackan perinteikkäät rakennukset.

Aikansa kutakin, voidaan hyvin todeta. Nuo entiset uudisrakennukset ovat ilmiselvästi ehtineet jo tiensä päähän, kuten kaupunginhallituksen päätöksestä voidaan lukea.

Halumme kiinnittää huomiota kahteen arvorakennukseen, joista päiväkotitoiminta loppuu. Vanhaa 1900-luvun alun jugend-tyyliä edustava Villa Öller on kivitalo, kivijalka vankkaa graniittia, ja Villa Björkbacka on puolestaan puurakenteinen, vähäeleisemmin koristeltu. Molemmat edustavat harvinaisiksi jääneinä yksilöinä vanhan Bocksbackan huvila-aikakautta, ja lisäksi edelleen sitä kansallisromanttista kulttuurimaisemaa, jonka koko tuo mäkialue aikoinaan muodosti. Nyt sitä täydentää osuvalla tavalla Lauri Astalan ympäristötaideteos Aurinkolaby-rintti (1999). Lähimaisemasta ovat kadonneet jo esimerkiksi säveltäjä Erkki Melartinin ja kenraali, orkesterinjohtaja Golowinin huvilat. Björkbacka liittyy yhdellä säikeellä myös tasavallan ensimmäiseen presidenttiin (tarkemmin: Pukinmäki – Aikoja ja ihmisiä, 1995, Pukinmäen kotikaupunkipolut, 2015).

Kun kaupunki miettii näiden arvorakennusten tulevaisuutta, toivomme ensinnäkin niiden säilymistä riittävän avoimessa maisemassa. Toiseksi toivomme niille sellaista kestävää käyttöä, joka on sopusoinnussa niiden perinteikkään ilmeen kanssa. Pukinmäessä ei ole liikaa vanhoja arvokkaita rakennuksia korkeiden kerrostalojen välissä. Suojeltu kartano on vielä näitäkin vanhempi ja se on monipuolisessa kotiseutukäytössä.

Pukinmäessä 13.3.2021

Pukinmäki-seura – Bocksbacka-sällskapet ry

Seppo Hölttä Tero Tuomisto
puheenjohtaja sihteeri
seppo.holtta8@gmail.com tero.tuomisto@kolumbus.fi


kirjaamo@hel.fi
tiedoksi: joakim.kettunen@hel.fi