Kotiseutuneuvosta juhlittiin Pukinmäkitalossa

609
Kotiseutuneuvos TeroTuomisto

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö myönsi joulukuussa 2013 kotiseutuneuvoksen arvonimen pukinmäkeläiselle historian tutkijalle, valtiotieteen maisteri Tero Tuomistolle. Avoimen kirjeen arvonimestä luovutti Pukinmäkitalossa maaliskuun lopulla pidetyssä kotiseutujuhlassa Tuomistolle Helsingin kaupungin ylipormestari Jussi Pajunen.

Kotiseutuneuvos Tero Tuomistoa juhlimassa tasavallan presidentin avoimen kirjeen luovuttanut ylipormestari Jussi Pajunen, Ritva Tuomisto sekä arvonimeä hakeneet Pukinmäki-seuran puheenjohtaja Kauko Koskinen, Riitta Suominen ja Paavo Lipponen.

Arvonimeä olivat Tuomistolle hakeneet Pukinmäki-seura puheenjohtaja Kauko Koskisen johdolla sekä entinen pääministeri Paavo Lipponen ja Helsingin kunnallispolitiikassa pitkään vaikuttanut Riitta Suominen. Hakemukseen yhtyi suuri joukko paikallisia ja valtakunnallisia järjestöjä, joiden parissa Tuomisto on vuosikymmenien ajan toiminut.

Ylipormestari Jussi Pajunen kuvaili puheessaan Tuomiston ansiolistaa seudullisena vaikuttajana ja tutkijana huikeaksi.

– Tero Tuomisto on tehnyt yhdessä muun muassa Pukinmäki-seuran kanssa pitkäjänteisesti työtä asukasosallistumisen, yhteisöllisyyden ja avoimen Helsingin puolesta.

– Jo oli aikakin, että Teron ansiot ja saavutukset tunnustetaan! totesi puolestaan Paavo Lipponen. Hän kertoi hyödyntäneensä Tuomiston Kuopiosta kirjoittamia teoksia omia muistelmiaan kirjoittaessaan. Äskettäin lukemastaan Tuomiston Pukinmäki-aiheisesta kirjasta ”Aatetta, intoa ja kotiseututyötä” hän oli löytänyt ”riemastuttavia yksityiskohtia, jotka kiinnittävät asukkaita kotiseutuunsa”.

– Teron ansiosta ymmärretään paremmin, että lähiökin on kotiseutu. On hienoa, että lähiöitä nostetaan. Kulttuurikeskusten, kuten tämä upea Pukinmäkitalo kirjastoineen, kouluineen ja liikuntatiloineen, ylläpitäminen on tärkeää, painotti Lipponen.

– On ilo saada työskennellä yhteisten asioiden hyväksi. Jokainen tuo kotiseututyöhön oman osaamisensa, sanoi kotiseutuneuvos Tero Tuomisto. Hän kertoi tehneensä pitkään yhteistyötä monien tahojen kanssa niin Pukinmäessä kuin myös muualla Suomessa. Innostus menneen tutkimiseen oli löytynyt koulupoikana kirjastosta, intiaaniseikkailujen ja historiateosten parista. Historiakirjoja on syntynyt lukuisien paikkakuntien yhdistyselämästä ja muistakin aiheista.

– Enpä olisi silloin ensimmäisiä kirjoja kirjoittaessani uskonut tällaisen hetken joskus koittavan, Tuomisto sanoi ja kiitti puheensa lopuksi lämpimästi läheisiään, arvonimen hakijoita ja kaikkia yhteistyökumppaneita.

Kutsuvierastilaisuudessa oli lähes sata henkeä paikalla. Liikuntaneuvos Eevi Kaasisen lausumat runot sekä Pohjois-Helsingin musiikkiopiston Heli Mattilan esittämät ja Lasse Myllymaan flyygelillä säestämät laulut nostivat juhlaväen tunnelmaa entisestään. Pukinmäen Marttojen kahvipöydän antimet maistuivat kaikille.

Uusi kotiseutuneuvos yllätti juhlaväen julkistamalla ja jakamalla kaikille muistoksi tuoreen, monistetun tutkielmansa Pukinmäen kartanon yli 500 vuoden mittaisesta historiasta. Seuraava historiakirjakin on kuulemma jo painossa.

Teksti ja kuva Laura Andersson