2 – Keskustan uudistus

672

Pukinmäen keskustakorttelit on rakennettu 1975–85 ja niitä on uudistettu vaiheittain 2000-luvulla. Ostarin uudistuksen viitesuunnitelma valmistui jo 2003 ja keskustan maankäytön ideasuunnitelma 2006. Vanha, loppuunpalvellut ostari vuodelta 1968 purettiin vuonna 2008. Uudisrakennuksen ideana on asumisen ja kivijalkakaupan yhdistäminen kantakaupungin tapaan. Katutason ”kehysten” sisällä piti olla erillisiä pikkumyymälöitä, mutta niitä ei tullutkaan, joten ruokakauppa sijoittui taloon yhdistämällä pienet liikehuoneistot.

Vuonna 2009 ostarin takaa Eskolantie 4:stä purettiin suuri vanhustentalokompleksi. Sen paikalle nousee vuonna 2014 neljä puukerrostaloa, suunnittelijana Matti Iiramo. Niistä eteläisin tulee olemaan Helsingin korkein puutalo. Rakennusyhtiö SRV kokoaa rakennukset suurista puisista tilaelementeistä, jotka valmistetaan Stora Enson tehtaalla säältä suojassa. Helsingin kaupungin tilaama kohde tulee herättämään valtakunnallista mielenkiintoa niin rakenteensa kuin ulkomuotonsa puolesta.

Pukinmäki-seura on ollut aktiivisena osapuolena keskustan kehittämissuunnittelussa ja ehdottanut mm. Eskolantien toiselle puolelle ratavallin kupeeseen täydennysrakentamista. Sen kuitenkin estää toistaiseksi Ratahallintokeskuksen tilavaraus pääradan laajentamista varten. Vieressä on Helsingin kaukolämpöä ja tietoliikennettä välittävän yhteiskäyttötunnelin huoltoajon suuaukko. Kolikoilla toimineen puhelinkioskin kohdalla on nyt sähköautojen latauspiste.