Rakennus valmistui yläasteen kouluksi 1985 sisältäen Pukinmäen ensimmäiset varta vasten kirjastoksi suunnitellut tilat. Laajennus Pukinmäkitaloksi 2000, suunnittelijat Sinikka Kouvo ja Raimo Partanen. Hanke on esitelty Arkkitehti-lehdessä 4/2001. Uudisrakennuksen julkisivuissa on käytetty pinnaltaan ruostuvaa Cor-Ten-terästä. Kaksikerroksinen ruokalasali toimii monitoimitilana ja monien pukinmäkeläisten juhlien tapahtumapaikkana.
Vuodesta 2010 Pukinmäen yhtenäisessä peruskoulussa on noin 600 oppilasta luokilla 1–9. Koulun tavoitteena on oppimisen ja terveyden edistäminen, painotettuna keinona tässä liikunta. Urheiluluokissa yhdistetään koulupäivään ammattimainen urheiluvalmennus. Koulu tekee paljon yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja urheiluseurojen sekä Taloudellisen tiedotustoimiston ja Teknologiateollisuus ry:n kanssa.
Yksi prosentti lisärakennuksen rakennuskustannuksista käytettiin taidehankintoihin. Sisätilojen useiden teosten lisäksi pihalla on Olli Salon graniittinen veistossarja Purukumin kolme hetkeä vuodelta 2000. Klassisia antiikin torsoja etäisesti muistuttavien kivipaasien mallina olleet kolme purukumia on ikuistettu pronssireliefiin pääoven viereen.
Pukinmäen kirjaston kokoelmassa on kirjojen lisäksi lehtiä, levyjä, pelejä ja sähköisiä aineistoja. Kirjasto järjestää monipuolista ohjelmaa satutunneista peli-iltoihin ja kirjailijavierailuista maahanmuuttajien kielikahviloihin. Sieltä lainataan myös kävelysauvoja, luistimia, suksia ja lumikenkiä. Aulassa on Niina Ternon sympaattinen pronssinen lammasveistos Kevät vuodelta 1983 sekä säveltäjä Erkki Melartinin kodista siirretty kirjastonurkkaus. Melartinin flyygeli on koulun salissa.
Kirjaston ilmoitustaululla näkyy pukinmäkeläisten aktiivisuus kaikenlaisessa yhdistystoiminnassa. Näitä ovat mm. urheiluseurat, Martat, MLL, partio, eri poliittisten puolueiden paikallisyhdistykset sekä Pukinmäki-seura, joka perustettiin koulun parakissa 1978.